top of page
Search
  • Writer's pictureLIVIA

banánová zmrzlina 1o1

Updated: Jan 22, 2019


ak by som mala vybrať jedno jedlo, ktoré by dokázalo kohokoľvek presvedčiť o tom, že rastlinná strava nie je nudná, bola by to banánová zmrzlina alias "banana nice-cream".

hneď za ňou by v tesnom závese nasledoval dahl z červenej šošovice, zeleninové curry z kokosového mlieka, buddha bowl, avokádo a čerstvý kváskový chlieb, domáci hummus s kopou zeleniny... a tak by sme sa postupne dopracovali k tomu, že rastlinná strava je vlastne veľmi pestrá a výživná!!

predpokladám, že genéza tohto ikonického vegan pokrmu (viď hashtag #banananicecream a ste v obraze) je nasledovná:

väčšina z nás má v hlave virtuálny nákupný zoznam potravín, ktoré kupuje na pravidelnej báze: maslo, mlieko, chlieb... moja myseľ pracuje úplne rovnako - a možno predsalen trochu inak: gro môjho jedálnička tvoria ovsené vločky, tofu, strukoviny, zelenina a ovocie (banány!!!) atď. čím viac, tým lepšie :) nuž, a potom sú v živote situácie (väčšinou po výplate) kedy zradíte svoju PLNÚ chladničku a dáte prednosť socializácií a stravovaniu sa vonku. lenže vyhadzovať potraviny nie je vôbec cool a áno, aj tie all-black banány, ktorým dávate životnosť max. 30 sekúnd, treba zúžitkovať!! takže za vznikom banánovej zmrzliny stojí naša chamtivosť, slabá voľa, ale aj dobrá duša a kreativita zároveň!!


prečo som si 100% istá, že budete banánovú zmrzlinu milovať?

A) chuťou sa vyrovná klasickej zmrzline

B) obsahom sa našťastie nevyrovná klasickej zmrzline a nenájdete v nej žiadne farbivá, náhrady, konzervanty, éčka a podobné nežiadúce záležitosti

C) existuje XYZ spôsobov, akými ju viete posunúť na úplne inú úroveň - ak viete, čo tým myslím: orechové maslo, kúsky čokolády, kokosové čipsy, ovocie

D) #veganonbudget - jej základ tvoria doslova dve ingrediencie - banány a voda (alebo rastlinné mlieko) vo všeobecnosti rastlinná strava tvorená predovšetkým nespracovanými potravinami (ovocie, zelenina, oriešky, strukoviny) vôbec nezaťaží váš rozpočet, práve naopak!!

 

ingrediencie:

3 zrelé / zamrazené banány

1dcl rastlinné mlieko

2 PL čokoládový proteín

1 ČL kakao


postup:

1. zrelé banány nakrájajte na menšie kúsky a dajte zamraziť do mrazničky ideálne jeden deň pred samotnou prípravou

2. v deň D zmixujte banány, obľúbené rastlinné mlieko, proteín, kakao až kým z toho nevznikne hustý krém

3. krok č.3 je o vašej kreativite - zmrzlinu si dochuťte domácou granolou, orieškami, strúhanou čokoládou, čerstvým ovocím, kokosovými čipsami alebo si ju vychutnajte len tak, lyžicou priamo z mixéru :)

252 views0 comments
bottom of page